Skip to main content
30/07/2020

Brain and modern technology

Brain and modern technology

30/07/2020

Modern teknik underlättar i hög grad liv: kommunikation, social integration och arbetsprocesser. Teknik utvecklar sig rapid och för att följa alla innovationer behövs det mycket tid och bra förståelse av teknologi. Nuförtiden finns det dussintals av sociala medier. Användning av dem alla överför mänskligt liv till den virtuella världen. Det blir en komplicerad utmaning för människokroppen och särskilt hjärnan. Vad händer med hjärnan när den möter sociala medier och modern teknik, hänger den med i den snabba utvecklingen?

Faktum är att mobil teknik minskar koncentrationen och ökar vardagsstress. Detta påstående förklaras av journalist och redaktör Patricia Franzén i “Hjärnforskaren: Din mobil är som en godispåse”. Hon redogör Katarina Gospiks forskning som är ett tydligt bevis att den mänskliga hjärnan praktiskt taget har förlorat sin förmåga att slappna av på grund av distraktion på en smartphone. Enligt Franzén genomförde 2013 Gospik en studie som visade att en person tittar på en mobil skärm i snitt 150 gånger per dag. I den mån som tekniken och sociala nätverk utvecklas, därmed är denna siffra mycket högre. Alltså är den mänskliga hjärnan i ständigt arbete, vilket leder till stress och försvårar koncentration av uppmärksamhet.

Människa kan upprätthålla djupa och meningsfulla relationer med cirka 150 personer, inklusive online kontakter. Men nuförtiden överstiger antalet kontakter på olika sociala nätverk med tusentals. Och denna mängd verkar meningslös, eftersom människor inte kan komma ihåg och samarbeta genom kommunikation med alla dessa kontakter. Vetenskapsjournalisten Joanna Rose behandlar frågan i artikeln “Hur många vänner på Facebook är för många?” om hur många kontakter en person kan ha på sociala nätverk. Rose hänvisar till Robin Dunbars forskning där han hävdar att volymen av primatens hjärnbark utvecklades i enlighet med deras livsstil.

Sålunda är den genomsnittliga storleken för en social grupp direkt relaterad till hjärnans utveckling. För en människa är gruppstorleken medeltal 150 personer. Ju fler släktingar människor har, desto färre vänner och bekanta har dem, betonar forskaren.  Med andra ord tillåter inte människans universella inneboende mentala strukturer att ha integrerade och nära relationer med ett större antal människor än dem som fastställts av naturen.

Det finns bevis att mobiltelefoner är beroendeframkallande. Enligt Gospik är den mänskliga hjärnan fantastiskt utvecklad men fortfarande söker och ansluten “som för 40 000 år sedan, med ett belöningssystem som är kopplat till snabba belöningar” Franzén påpekar. Bara utförandeform har ändrats. I den moderna världen har likes på sociala nätverk blivit en sådan trigger. Konstant önskan och kontroll att ta emot likes gör att en person oändligt kollar på telefonen, vilket blir ett slags beroende.

Sammanfattningsvis är att modern teknik och sociala nätverk har en mycket kraftfull effekt på den mänskliga hjärnan. Och inte alltid kan den hålla jämna steg med den snabba tekniska utvecklingen. Människa påverkas fysiskt och psykologiskt av tekniska framsteg. Effekter på människors hälsa kan vara negativa och eventuellt irreversibla. Den viktigaste aspekten är medvetenheten om problemet och fungera med det. Snabb reduktion av den aktiva användningen av smartphone under dagen, regelbunden digital detox och betoning på full kommunikation med en oansenlig umgängeskrets i stället för tusentals kontakter för en trigger skull – skapar en metod att lösgöra problem och få en sund kropp och psyke.